"Efter jeg er flyttet, har jeg fået mere mod på at eksperimentere med min farvepalet. Jeg tør dog stadig ikke helt kaste mig ud i mørke farver."

Ifølge vores seneste globale undersøgelse indrømmer 33 % af alle adspurgte, at de gerne ville prøve at male med mørke farver i deres nye hjem, mens 13 % endda siger, at de kunne tænke sig at male deres vægge sorte!

Vælger du farver fra den mørke ende af farveskalaen, kan du på en hurtig og nem måde give dit nye hjem lidt personlighed - og skabe en sofistikeret atmosfære med få midler.

Men når der skal købes maling, tøver mange af os alligevel med at investere i mørk maling, da vi er usikre på, hvordan vi skal bruge den.

Vi vil her afkræfte nogle sejlivede farvemyter og forklare, hvorfor du bør overveje at lade dig lokke af farveskalaens mørke side.

Nogle mørke farver, som for eksempel mørkeblå, er recessive, hvilket betyder, at de giver rummet mere dybde og får det til at virke større.

1) Få et rum til at virke større

Når du ønsker at få et lille, mørkt rum til at virke større, er det nærmest en rutinesag at vælge hvid maling. Vi er nemlig blevet vænnet til at tro, at mørke farver vil få rum til at synes mindre, end de er.

Men nogle mørke farver, som for eksempel mørkeblå, er recessive, hvilket betyder, at de giver rummet mere dybde og får det til at virke større.

Vælger du at male med mørke farver, kan du få rummet til at virke mere hyggeligt og intimt. En dyb mørkerød eller chokoladebrune nuancer vil få det til at føles, som om væggene omslutter dig.

2) Skab en hyggelig indretning

Vælger du at male med mørke farver, kan du få rummet til at virke mere hyggeligt og intimt.

Du kan for eksempel overveje at male med en dyb mørkerød eller chokoladebrune nuancer. Disse farver vil få det til at føles, som om væggene omslutter dig, og få et stort rum til at virke varmere og mere indbydende.

Sætter du lyst træværk sammen med mørke vægge, vil dit hjem på en smart måde synes større.

3) Skab mere plads omkring dig med en optisk illusion

Du kan på en smart måde få et rum til at virke større, hvis du maler dit træværk, for eksempel paneler og dørkarme, eller nicher i en mørk farve.

En mørk kongeblå vil se ren og frisk ud, hvis den sættes sammen med lyse vægge, mens en kaffebrun farve vil stå godt til en neutral farvepalet.

En mørk og stærk farve vil straks give dit nye hjem lidt drama og stil. Mørk koksgrå er en alsidig farve, som står godt til næsten alt.

4) Skab drama omkring dig

En mørk og stærk farve vil straks give dit nye hjem lidt drama og stil. Mørk kul er en alsidig farve, som står godt til næsten alt.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du kommer i gang med de mørke farver, så download vores Nordsjö Visualizer-app til din smartphone eller tablet. Den kan gøre det lettere for dig at træffe en beslutning.

Du skal blot holde Visualizer-app'en op til den væg, du vil male, vælge en farve fra Nordsjö farvekortet og klikke for at se, hvordan rummet kommer til at se ud, når det er blevet malet.

Vores bedste tip

Vælger du at give dig i kast med mørke vægge, så husk, at rummets øvrige indretning og genstande gerne må være i lyse farver. Dette vil give et flot farvespil i dit hjem.