Farven på væggene i stuen er gammel og falmet. Jeg vil gerne finde en ny farve, men jeg ved ikke, hvor jeg skal begynde. Hjælp!”

Har du svært ved at vælge en farve til dine vægge? Du er ikke den eneste. Næsten en tredjedel af de boligejere, der blev interviewet i en undersøgelse foretaget af Nordsjö, fortalte, at den største grund til, at de ikke gik i gang med at male deres hjem, var, at de havde problemer med at finde den rette farve.

Men det behøver ikke være besværligt at vælge farver. Der er masser af værktøjer og tricks, du kan bruge til at finde den perfekte farvepalet.

Du skal blot pege kameraet i din telefon eller tablet mod den væg, du vil male, vælge de farver, du vil afprøve, og trykke på de vægge, du vil male.

Prøv farverne, inden du køber

Nordsjö Visualizer-appen giver dig en øjeblikkelig digital visning af, hvordan dit rum vil se ud, når det er malet. Så kan du se din valgte farve på væggen inden du køber den.

Den er rigtig nem at bruge. Du skal blot pege kameraet i din telefon eller tablet mod den væg, du vil male, vælge de farver, du vil prøve, og trykke på de vægge, du vil male. Kan du ikke lide det, du ser? Så brug appen til at matche farven fra dit yndlingstørklæde eller en anden ting, du holder af, med en tilsvarende nuance fra Nordsjö-paletten.

Er du stadig ikke sikker på, hvor du skal starte? Følg disse enkle regler for kombination af farver for at vælge perfekte sammensætninger hver gang.

Harmoniske farveskemaer er noget af det letteste at arbejde med. Du skaber dem ved at kombinere farver, der er tæt på hinanden på farvehjulet – et værktøj, som bruges af kunstnere og designere for at se, hvordan forskellige farver interagerer med hinanden.

Harmonisk farvepalet

En harmonisk farvepalet er noget af det letteste at arbejde med. Du skaber den ved at kombinere farver, der er tæt på hinanden i farvehjulet – et værktøj, som bruges af bl.a. kunstnere og designere for at se, hvordan forskellige farver interagerer med hinanden.

Lyserød, lilla og blå er et godt eksempel på en harmonisk palet, men du kan sammensætte din egen palet ved frit at vælge farver, der er ved siden af hinanden i hjulet.

Du opnår et roligt og afbalanceret udtryk ved at holde dig til to eller tre nuancer, vælge én farve som kontrast og være mere tilbageholdende med baggrundsfarverne.

Hvilke farver

Illuminated Nice
Illuminated Marseille
Clear Marseille

De kaldes også kontrasterende farveskemaer, og de skabes ved at kombinere farver fra modsatte sider af farvehjulet – rød og grøn, blå og orange, lilla og gul.

Komplementær farvepalet

En komplimentær farvepalet skabes ved at kombinere farver fra modsatte sider af farvehjulet – rød og grøn, blå og orange, lilla og gul. De to farver fremhæver hinanden og kommer hver især til at fremstå mere levende.

Da komplimentærfarver i sin natur indebærer større kontraster, er de ikke helt så simple at arbejde med, men de kan være utroligt flotte og iøjnefaldende. Tricket er at vælge én farve som udgangspunktet for din palet og så tilføje den komplementære farve som kontrast.

Du kan eksempelvis puste liv i en stue med blå vægge og gardiner ved at tilføje nogle stænk af orange, f.eks. puder og tilbehør.

Hvilke farver

Deep Dijon
Intense Grasse

I stedet for at bruge farver, der ligger direkte overfor hinanden på farvehjulet, kan du erstatte en af komplementærfarverne med en af farverne ved siden af – f.eks. rød sammen med limegrøn og turkis.

Delt komplementære farvepaletter

Hvis du er klar på en udfordring, kan du give dig i kast med et delt komplementært farvepalet.

I stedet for at bruge farver, der ligger direkte overfor hinanden på farvehjulet, kan du erstatte en af komplementærfarverne med en af farverne ved siden af – f.eks. rød sammen med limegrøn og turkis.

Igen gælder det, at det hemmelige trick til at opnå det rigtige look er at ramme de rigtige proportioner. Sarte nuancer af limegrøn og turkis udgør en harmonisk baggrund, som kan friskes op med røde kontraster ind i mellem.

Hvilke farver

Dazzling Dijon
Illuminated Miramas
Glowing Grasse

De kaldes også tonale skemaer, fordi de involverer laginddeling af flere nuancer af den samme farve.

Monokrome paletter

En monokrom palet kan også kaldes for ton-i-ton eller ensfarvet og indeholder flere nuancer af den samme farve. Du kunne f.eks. have sarte, blå vægge med en lidt kraftigere blå sofa og mørkeblå puder og gardiner.

Sørg for, at du har en masse teksturer og mønstre for at undgå, at rummet føles fladt. Hvis du også integrerer nogle hvide farvetoner, afbalancerer du looket, så det ikke bliver for overvældende eller for meget af det samme.

Hvilke farver

Dark Valence
Intense Cognac

Tips

Når du har brugt Visualizeren til at finde en farve (eller et par stykker!), er det en god idé at hente en farveprøve, inden du køber malingen. Naturligt og kunstigt lys kan radikalt ændre, hvordan farven tager sig ud på dine vægge, så mal et stykke papir, og hæng det op forskellige steder for at se, om du er tilfreds med, hvordan farven virker i forskellige typer af lys.

Viste farver