"Jeg er vild med mit nye hjem, men der er et enkelt rum, som jeg føler er alt for lille. Kan jeg gøre noget for at få det til at virke mere rummeligt?"

Er du flyttet til en mindre bolig, eller er du førstegangskøber, vil du med stor sandsynlighed have mindst et rum, som du ville ønske var lidt større.

Men du behøver ikke tænke i små baner, når et lille rum skal istandsættes. Med et par tips og tricks kan du med maling få rummet til at virke større.

Indretningsarkitekt Henriette von Stockhausen fra VSP Interiors giver dig her sine fem bedste malertips, som lader dig udnytte pladsen i små rum på bedste vis.

Kolde farver vil få væggene til at virke længere væk, end de er, og rummet vil derfor synes mere rummeligt og lyst. Vælg lysegrå eller blå nuancer, hvis du virkelig vil gøre brug af rummets naturlige lys.

1) Vælg mørke farver

Jeg mener ikke, at små rum altid skal males i lyse farver. Det kommer nemlig helt an på, hvad rummet skal bruges til. Varme farver vil tit være et godt valg til et soveværelse, mens et badeværelse måske vil tage sig bedst ud i kolde farver. Ønsker du et hyggeligt rum, vil en dyb mørkeblå være et rigtig godt bud.

2) Højt til loftet

Mal dine vægge op til cirka 10 cm under loftet eller til det nederste af loftslisterne, hvis du har sådan nogle. Alt over dette punkt maler du hvidt. Den hvide streg vil få loftet til at virke højere, og rummet til at synes større. En mørk petroleumsblå vil tage sig flot ud mod den hvide farve.

3) Gør din gang bredere

Jeg er ikke en stor fan af kontrastvægge, men jeg vil dog alligevel anbefale dem, hvis du har en meget lang og smal gang. En mørk farve i en af gangens ender vil fange blikket, og få rummet til at virke knap så aflangt. Ønsker du et dramatisk look, kan du forsøge dig med en mørkerød nuance.

Mal bjælker, paneler og andre pyntelister i lyse og lysreflekterende farver, måske endda i en diskret kontrastfarve til dine vægge.

4) Tone i tone

Vælg stoffer og møbler i farvenuancer, der matcher din vægmaling, så de går i et med rummet i stedet for at skille sig ud. Dette vil skabe et enkelt rum, der ikke virker overlæsset og derfor synes større, end det er. Grønne nuancer vil især være effektive ved dette tip.

5) Definér træværket

I et lille rum bør træværk og lister males i en farve, der er en nuance mørkere end farven på væggene. Dette skaber en kontrast, som sætter fokus på rummets struktur og får væggene til at "trække sig tilbage", så rummet virker større. Lysegrå vægge og mørkegråt træværk vil give rummet et sofistikeret udtryk.