“Jeg skal til at male mine vægge. Hvordan sikrer jeg mig, at jeg gør det korrekt?”

Et lag maling er en let og prisvenlig måde at give et rum en øjeblikkelig opdatering på, men ifølge en undersøgelse foretaget af AkzoNobel fortæller ca. én ud af ti, at de holder sig tilbage fra at male, fordi de ikke ved, hvor de skal begynde.

Vores praktiske tjekliste med malingstips udstyrer dig med alle de værktøjer og tricks, du skal bruge for at realisere dine indretningsidéer og få en professionel finish – uanset om det er første gang du maler, eller du ofte har gjort det før.

Du skal have en masse forskelligt værktøj ved hånden, inden du begynder at male.

Du skal bruge

  • En bøtte maling i din valgte farve
  • En malerrulle og malerbakke
  • Malerpensler – en mellemstor og en lille
  • En rørepind
  • Malertape
  • Stof- eller plastikdækkener (til at dække møbler og faste installationer)
  • Klude (til at støve vægge af og tørre spildt maling op)
  • En trappestige (til at nå de svært tilgængelige steder)
Nordsjö Visualizer-appen giver dig mulighed for at afprøve forskellige farver, inden du går i gang med malerpenslen.

1. Vælg din maling

Farven på dine vægge har en enorm effekt på det overordnede look og fornemmelsen i et rum, så det er vigtigt at vælge rigtigt. Hvis du synes, det er vanskeligt, kan du med Nordsjö Visualizer-appen se en øjeblikkelig, digital visning af vægfarven, så du kan afprøve forskellige muligheder, inden du går i gang med malerpenslen.

Når du har fundet den perfekte farve, kan du bruge Nordsjö-malingberegneren til at finde den præcise mængde, du skal købe.

Afdæk stikkontakter, vinduesrammer, stuk, dørhåndtag og alt andet, du vil undgå at male, med malertape.

2. Tid til tape

Afdæk stikkontakter, vinduesrammer, stuk, dørhåndtag og alt andet, du vil undgå at male, med malertape. Sørg for at sætte den på i en pæn, lige linje, så malingskanten bliver lige så pæn.

Hvis du ikke har plads til at fjerne alle møbler fra rummet, kan du i stedet dække dem til med stof eller plastik.

3. Dæk til

Det er normalt en god idé at fjerne alle møbler fra rummet, men hvis du ikke har plads til det, kan du i stedet dække dem til med stof eller plastik. Plastikposer er en nem og billig måde at beskytte f.eks. lysarmaturer på.

Du bør altid lægge et dækken under det område, du maler, og ideelt set tape det fast. Malingsdryp har en tendens til at ende på gulvet, uanset hvor forsigtig du er – så hellere gå med både livrem og seler!

For at opnå en helt jævn overflade er det afgørende at støve væggene af, inden du begynder at male.

4. Støv væggene af

For at opnå en helt jævn overflade er det afgørende at støve væggene af, inden du begynder at male. En hurtig aftørring med en tør klud er normalt tilstrækkeligt. Vær ekstra opmærksom på de øverste hjørner, hvor der kan være spindelvæv.

Dette er også et godt tidspunkt til at slibe ujævnheder ned og fjerne gamle søm eller skruer i væggene og om nødvendigt fylde hullerne med spartelmasse.

Lad det første lag tørre. Mal derefter en gang til, hvis det er nødvendigt. Det kan være nødvendigt at male en tredje gang, hvis der er tale om en dramatisk farveændring.

5. Kom i gang med at male

Det er sædvanligvis ikke nødvendigt at bruge grunder på vægge, der allerede er malet, så du kan nu åbne malerbøtten.

Rør i malingen med rørepinden, og hæld noget i malerbakken. Brug den mellemstore pensel til at male de yderste 10 centimeter af væggen, idet du maler hen over kanterne af malertapen. Brug rullen til at male resten. Nøglen til at opnå en jævn, glat finish er at undgå at have for meget maling på penslen eller rullen.

Lad det første lag tørre. Mal derefter en gang til, hvis det er nødvendigt. Det kan være nødvendigt at male en tredje gang, hvis der er tale om en dramatisk farveændring.

Fjern forsigtigt malertapen, når malingen er næsten tør.

6. Fjern tapen

Fjern forsigtigt malertapen, når malingen er næsten tør. Hvis du venter, til malingen er helt tør, risikerer du at trække hele malede områder af sammen med tapen. Hvis dette alligevel sker, kan du altid lave småreparationer med den lille malerpensel.

Det var det! Du har nu fået fine, jævne vægge.

7. Træd et skridt tilbage, og glæd dig over resultatet

Det var det! Du har nu fået fine, jævne vægge, der bare venter på at blive en del af dit nye indretningstema.

Bedste tip Når du bruger en rulle, er det en god idé at male i V- eller W-formede strøg i stedet for lige op og ned eller fra side til side. Det giver en jævn finish uden striber.