Nordsjö Visualiser

Visualiser farven med det samme på væggen
Se
Male huset
Male huset

TID TIL AT MALE HUSET – TIPS OG INSPIRATION FRA NORDSJÖS FARVECHEF

Er det tid til at male huset? At vælge farve til sit hus, kan både være en sjov og inspirerende opgave – og samtidig en udfordring for nogen. Læs mere om vore professionelle tip til hvad man kan tænke på i sit valg af farve og se vores smukke og inspirerende paletter, som Nordsjös farvechef har udviklet specielt til facader og husets detaljer.

Drømmen om et smukt hus er ikke kun spændende arkitektur og design – både maling og farve spiller en rigtig stor rolle i forhold til helhedsindtrykket. At vælge den rigtige maling og den rigtige farve til sin facade samt husets detaljer, som vinduer, dører, altaner, vindskeder mm. er ikke altid en let beslutning.


I mere end 100 år har os fra Nordsjö, udviklet maling af højeste kvalitet og med de nyeste innovationer, for at dit hus skal kunne holde til vejr og vind, og se smukt ud år efter år og for kommende generationer. Vi har også før, som nu, gjort alt hvad vi kan for at inspirere dig med farver, for at du kan føle dig tryg i dit farvevalg, både når du køber nyt og når det er tid til at male om. For det med farver er ikke let og det er mere svært når vi taler om farver til udendørs miljø.

Male huset
Male huset

VÆLG AF MALING

Når du skal vælge maling, anbefaler vi i første omgang, at du fortsætter med samme produkt som facaden tidligere er malet med. Er du usikker på hvilket produkt huset er malet med, så foreslår vi, at du tager en flage/lille stykke af husets facade, med til din Nordsjö-butik, så de kan hjælpe dig med finde produktet ud fra dette eksempel. Er huset ikke tidligere malet, så er der forskellige typer facademaling at vælge imellem. Afhængig af hvilket facade produkt man vælger, så anbefaler vi forskellige for-behandlingsmetoder, for at du skal få det bedste slutresultat. Læs mere og se vores anbefalinger af respektive produkter her.

VÆLG AF FARVE

Når det kommer til valg af farve, så er der også her en del ting, du skal tænke på og alligevel have mulighed for at eksperimentere og turde prøve at teste noget nyt. Et sikkert, og for mange, trygt valg, er at vælge samme farve som huset altid har haft og er malet i. Så vil du højst sandsynligt få et sikkert fundament til huset og områdets kulturarv.

Hvis du - som os fra Nordsjö - virkelig elsker maling og farver, vil vi foreslå dig at give dit hus en flot forandring og male det i en ny smuk palette. Måske en farve du har set på et andet hus, eller et hus som ligner dit? Bank på døren hos ejeren og spørg om du kan få farvenavn eller farvekode –  dem der bor der, bliver ganske sikkert både glade og stolte over din henvendelse, og deres valg af farve. Læs mere og bliv inspireret af vores smukke udendørs-palette her!

Male huset
Male huset

AT VÆLGE FARVE ER SVÆRT

Ann-Charlotte Linde, som arbejder som nordisk farvechef på Nordsjös hovedkontor i Malmø, har farvesat tusindvis af huse over flere år, både til privatpersoner, kommuner og virksomheder i Norden. Hun har også skabt mange smukke og inspirerende farvepaletter, hvor nogle er specielt tænkt for facader og til husets detaljer.


– At vælge farve til udendørsmaling er svært. Der findes et utal af farver at vælge imellem! Vi har fundet en variation af farver som er smukke udendørs og til disse farver, inspirerende billeder af smukke huse. Farverne er aktuelle og samtidig tidsløse. Facaden skal føles inspirerende i mange, mange år, siger Ann-Charlotte.

At vælge den rigtige farve til sit hus, handler lige så meget om at skabe en harmoni med omgivelserne som at lokke det unikke, for lige præcis dit hus, frem. Ved hjælp af maling og farver kan du påvirker om huset opleves som klassiskt og stilrent eller mere charmerende og indbydende. Hvis man vælger en grå facade med hvide detaljer, får man en mere stilren følelse, mens en grøn facadefarve med røde detaljer giver et charmerende indtryk.
– Det er vigtig at man nøje planlægger og vurderer sine idéer til farvesammensætninger, og samtidig prøver farverne i praksis, for der er meget der skal passe, hvis man vil være sikker på et succesfuldt slutresultat, siger Ann-Charlotte.
Det kræver lidt arbejde og hjælp fra os som har dette kendskab. Man skal forstå hvordan forskellige farver samarbejder og påvirker hinanden, og til sidst, hvordan de opfattes på både små og store overflader udendørs.

Male huset
Male huset

Hvad vil du sige er det vigtigste at tænke på, når man skal starte et udendørs male-projekt?  

Når du skal vælge farve til din facade, så er der en del ting som du skal tænke på, for at det skal blive så godt som muligt. Husets arkitektur og omgivelser spiller en stor rolle – og samtidig kan traditioner, og hvor i landet du bor, påvirke hvilke farver som passer bedst.
Det er derfor vigtigt at tage kontakt til byggelovs-instansen i din kommune. Der kan findes områder hvor kun en vis farveskala er tillladt og ofte kræver store forandringen på facadens farve, byggelov-godkendelse.
 

Farvesammensætninger til kunder er noget du arbejder meget med året rundt. Hvordan tænker du og hvordan planlægger du, når du får en forespørgsel fra en kunde?

Jeg udgår altid fra huset arkitektur, tilstødende bygninger og hvor selve huset er placeret. Ofte er der også farver som er givne og der skal tages hensyn til. Det kan være alt fra farven på taget, vinduer som ikke skal males, til mursten på en tilbygning. Helheden er vigtig – for husejeren og for naboerne. 

Male huset

Udtrykket ’snavset farve’ er noget man taler om i forbindelse med udendørsfarver. Hvad betyder det?

En ”snavset” eller ”dæmpet” farve har lidt sort i sig, i forhold til mætheden, hvilket gør at farven ikke opleves så ’selvlysende’. Generelt kan man sige, at farver der opleves som ”snavsede” oftest er bedst på facader. Farven bliver nemlig forstærket når den kommer op på en stor overflade som en facade og dermed bliver indtrykket af farven lysere, og stærkere. Et lyst hus vil komme til at se større ud end et mørkt, og en mørkere facade smelter som regel mere ind i omgivelserne end en lys facade.
 

Farven blå hører man tit at mange er utrygge ved at male sit hus i. Hvad er dine tanker vedrørende det og hvad er dit råd hvis man gerne vil have et blåt hus?

Man skal tænke på hvilke type hus man har samt beliggenheden. For bygninger der er historisk vigtige og i beskyttede miljøer (K-mærket), er det vigtigt at følge de retningslinier der findes og evt. få hjælp af en bygningsantikvar. Hvis man derimod har et ’normalt’ hus og man vælger farver som er behagelige udendørs og i harmoni med hinanden og omgivelserne, så synes jeg blå kan fungere rigtig godt i mange tilfælde.

Male huset

 

Kan man sige at visse hustyper passer bedre i nogle farver end andre?

Ja, forskellig arkitektur har sin helt egen tanke, sit eget udtryk samt farvepalette – de hører sammen på en måde som er svær at bryde.

Hvor meget adskiller farvechippen i butikken sig, fra hvordan farven ser ud i virkeligheden og i dagslys?

Når en farve kommer op på en så stor overflade, som en facade typisk er, bliver indtrykket af farven meget lysere og stærkere. Vores tip er at altid købe en farvetest i den farve du har tænkt dig, male én kvadrameter på f.eks. et stykke masonit eller en anden plade, og stil det malede stykke op mod facaden. Gør gerne dette i de forskellige poler og på forskellige tider af døgnet, så du ved om du har valgt den rigtige farve.

Male huset
Male huset

Kan farver opleves anderledes hvis huset ligger i en skov / nær natur kontra i bymiljø?


Absolut –  farverne i omgivelserne påvirker hvordan vi opfatter farver og kontraster forstærkes – store forskelle i lys- og farvestyrke ses altid tydeligt. En lys facade vil fremstå tydeligere i et grønt skov-miljø mens den måske blender ind i helheden i bybilledet. Ønsker man at huset skal blende ind i miljøet eller stikke ud og afvige fra omgivelserne?

Hvordan skal man lykkes med en harmonisk helhed og hvordan finder man ud af, at den farve man vælger til sine vinduer og øvrige detaljer, passer til farven på facaden?


Man må helt enkelt prøve sig frem. Holde farverne mod hinanden og se om det ser godt og rigtigt ud. En enkel måde er at finde et hus med den farve-sammensætning som man godt kan lide og herefter finde ud af om de farver passer til ens eget hus. Syntes man det er for svært, så kan man få hjælp med gode kombinationer på vores hjemmeside og i vores butikker.

Male huset

Er der nogle farver som man helt skal udgå, når vi taler om farver til sit hus? 


Farver som ikke traditionelt anvendes på bygninger og som vi ikke ser på store sammenhængende overflader i naturen, stikker altid ud. Lilla og turkis er farver som havner udenfor det traditionelle. Alt for stærke og rene farver, er i det hele taget noget man skal undgå indenfor alle farveområder.

Trends er noget man taler meget om når det drejer sig om farver til indendørs – hvordan kan det være, at det ikke er lige så populært når det drejer sig om udendørs?

Der findes også udendørs-trends – de løber bare over meget længere tid og følger mere den type arkitektur som er mest interessant i de forskellige perioder.

Hvilke trends har vi haft de sidste 5-10 år, når vi tænker på udendørsfarver?

Gråskalaen, fra hvid til sort, har været meget populær og er det stadig. Samtidig ser vi parallelt en øget interesse for historie og det ægte, og det betyder at andre farver, særligt gulrøde nuancer, er kommet stærkt tilbage.  

Male huset
Male huset

Hvad vil du sige er de mest populære udendørsfarver lige nu?

Forskellige hvide og grå nuancer er det mest populære.  

Er der noget man kan glemme når man skal male sit hus?

Kig på alle dele og overflader på huset, og tænk på hvordan de fungerer med omgivelserne. Soklen er en vigtig overgang til overfladen som huset står på. Generelt kan man sige, at en mørkere farve gør sig godt, men det afhænger af husets konstruktion og hvad soklen møder på jorden. Metalplader, f.eks. under vinduer og ved nedløbsrør, kan have brug for en opfriskning. Det kan faktisk være hele forskellen på ok og super flot.

Male huset

5 BEDSTE TIP TIL EN SUCCESFULD FARVE-SAMMENSÆTNING

GÅ EN TUR
Det bedste tip vi kan give dig, er at gå en tur og kig på farver – så er chancen for, at du finder farven til dit eget hus stor!

TAL MED NABOERNE
Måske har du set en farve på et andet hus eller et hus der ligner dit, med en farve-sammensætning som du godt kan lide. Bank på og spørg om farvenavn og/eller kode. Husejeren bliver sikkert både glad og stolt af sit farvevalg, når de får at vide at andre også kan lide det.

AFSTEM MED KOMMUNEN

Tag kontakt til byggelovs-afdelingen i din kommune for at være sikker på eventuelle forholdsregler.

VÆLG DET ’SNAVSEDE’ ALTERNATIV

Generelt kan man sige at farver som opleves som ”snavsede” – farver med en smule sort-hed i sig – oftest bliver smukkest på facader. Farverne opleves stærkere og lysere, når man ser dem på et hus.

PRØVEMAL
Køb en farveprøve i farven du kunne tænke dig, mal farven op på ca. én kvadratmeter på et stykke masonit eller en anden plade og stil pladen op mod facaden. Gør det også mod de andre poler og på forskellige tidspunkter af døgnet, så finder du ud af om du har valgt den rigtige farve. Hvis du vælger en farve som du kan lide, så lover vi at vores maling har en fantastisk farve-gengivelse, og beskytter mod vejr og vind i mange år fremover.


 


 


 

Henter dataene, vent venligst...