“Jeg bruger normalt en almindelig vægmaling på væggene når jeg maler, men jeg har lagt mærke til, at den ikke er særlig slidstærkt i køkkenet og på badeværelset. Er der nogle typer maling, som er bedre end andre, og hvad skal jeg være opmærksom på?”

Et lag maling er en hurtig, nem og prisbillig måde at forvandle kedelige vægge på og få en smuk, opdateret bolig, men maling af hjemmet handler om mere end at vælge den perfekte farve.

Når du vælger maling, er det vigtigt at overveje, hvilken overflade der skal males, og hvor den befinder sig (en stuevæg eller et badeværelsesloft f.eks.), samt hvilket slutresultat du ønsker.

Er du forvirret? Se vores praktiske tips, der hjælper dig med at finde den rette maling til opgaven:

Jo højere pigmentering, desto større dybde i dækningen – det betyder, at farven virker mere intens og strålende.

1. Farvedybde

Hvor dyb og fyldig den valgte farve fremstår på væggen afhænger af to ting: Kvaliteten og koncentrationen af pigmentet i malingen. Jo højere pigmentindhold, desto bedre dækkeevne – det betyder, at farven virker mere intens og med mere dybde.

Når et rum er malet med en maling med højt pigmentindhold, kan du se at den har undertoner, som ændrer sig ved forskellig belysning og giver malingen karakter og skarphed.

Hvilke typer maling?

Prøv en mat maling som f.eks. Nordsjö Ambiance Xtramatt. Den giver en luksuriøs mat overflade, som absorberer lys og giver en smuk farvedybde på væggene.

Ved vægge, der er udsat for slag og stænk, er det bedst at prioritere en modstandsdygtig vægmaling højere end farvedybde. Vælg et vaskbart, fedtafvisende produkt for at sikre længst mulig farvebestandighed.

2. Holdbarhed

Hvis væggen er udsat for slidtage– f.eks. køkken og entré – bør du vælge en slidstærk vægmaling. Vælg en maling som tåler afvaskning, så fedt og snavns kan tørres af samtidig med at farven holder længst muligt. Så slipper du for at skulle male så ofte.

Hvilken maling?

Prøv Nordsjö Perform+ Easy2Clean. Den har en meget slidstærk overflade, som er perfekt til rum med meget aktivitet og slidtage, da den tåler afvaskning uden at det går ud over farven.

Et af kendetegnene ved vægmaling af god kvalitet er en tyk, cremet tekstur, der dækker bedre end billigere alternativer med en tynd, vandig konsistens.

3. Dækkeevne

Et af kendetegnene ved vægmaling af god kvalitet er en tyk, cremet konsistens, som dækker bedre end billigere alternativer med en tynd, vandig konsistens. Hvis du maler en stor overflade, er det vigtigt at vælge en maling med god dækkeevne. Så behøver du mindre maling for at opnå den rette farvemætning, og du sparer både tid og penge i det lange løb.

Hvilken maling?

Stue eller soveværelse? Vælg mellem en mat overflade (Nordsjö Ambiance Silkematt) eller en helmat overflade (Nordsjö Ambiance Xtramatt). Skal du male døre, køkkenlåger eller paneler, så skal du prøve vores maling specielt udviklet til indendørs træværk. Nordsjö Ambiance Superfinish er et fantastisk produkt. Maling flyder rigtig godt sammen og efterlader en flot og meget hård overflade. Den finds både i halvblank og i helmat.

Du gør dig selv og alle andre en tjeneste ved at vælge en vandbaseret maling med lavt VOC-indhold (Volatile Organic Compound – flygtige organiske forbindelser), da denne type maling indeholder færre opløsningsmidler end oliebaseret vægmaling. Det er det oplagte valg til en etisk bevidst indretning.

4. Godt for miljøet

Hjemmet er ikke det eneste miljø, du bør tage med i overvejelserne, når du maler. Du gør dig selv og alle andre en tjeneste ved at vælge en vandbaseret maling med lavt VOC-indhold (Volatile Organic Compound – flygtige organiske forbindelser), da denne type maling indeholder færre opløsningsmidler end oliebaseret vægmaling. Et godt valg for både dig og miljøet.

Hvilken maling?

Næsten alt indendørsmaling fra Nordsjö er vandbaseret og har lavt VOC-indhold. Vi har altid et vandbaseret alternativ, uanset hvilken overlade du skal male indendørs, så du kan være tryg ved at du gør dit for miljøet. Læs mere om vores program for miljøbevidsthed her.

Husk at tage højde for rummets funktion og den overflade, du vil male, inden du tager den endelige beslutning. Sandsynligvis findes der en maling, der er skræddersyet til dit behov.

5. Forskellige typer af maling

Det er en god idé at tænke på rummets funktion og den overflade, du vil male, inden du tager den endelige beslutning. Sandsynligvis findes der en maling, der er skræddersyet til dit behov.

En mugafvisende maling er perfekt til badeværelser, mens en lysreflekterende maling vil hjælpe med at lysne et mindre, mørkt rum. Spørg endeligt, hvis du er i tvivl! Vores forhandlere er uddannede farvehandlere og er eksperter i at rådgive om valg af produkter og farver. Du kan finde din nærmeste forhandler her.

Hvilken maling?

Til vægge udsat for slidtage– f.eks. køkken og entré – bør du vælge en slidstærk vægmaling, som Nordsjö Perform+ Easy2Clean. Til badeværelset er Nordsjö Perform+ Bathroom oplagt til at beskytte mod mug og høj fugtighed. Til mindre rum kan du vælge en maling med lysreflekterende partikler som f.eks. Nordsjö Nordic Light eller Nordsjö Ambiance Xtramatt hvis du ønsker mørke sofistikerede farver. Døre, køkkenlåger og lister males med Nordsjö Ambiance Superfinish, loftet males med Nordsjö Ambiance Sky og gulvet med Nordsjö Perform+ Diamond Floor. Vælg vores spartelsortiment når du skal lappe huller i væggen eller fuldspartle væggene og vores grundingssortiment, når du skal klargøre overladerne til malerarbejdet.

Tips

Når du har valgt den rette type maling, kan du vælge den rigtige farve til dine vægge ved at downloade vores praktiske Visualizer-app. Den er nem at bruge, og den giver dig mulighed for med det samme at se, hvordan en farve vil se ud på væggen, når den er malet.