Nordsjö Visualiser

Visualiser farven med det samme på væggen
Se

Male hus

For at dit hus skal holde sig smukt og fint længe, skal det plejes på den rigtige måde. Se vores bedste og professionelle tips, på hvordan du bl.a. planlægger - finder farve - forbereder og derefter det sjoveste - maler dit hus!

 

At tænke på inden du skal male dit hus


Her får du tips på hvordan du planlægger dit maleprojekt på den bedste måde - det bliver nemlig nemmere, hvis du tænker smart allerede inden du starter

 

1. Planlægge


Som med alt andet, kræver det planlægning for at få succes. Bestem dig for om du vil male selv eller tager hjælp af en maler. Planlæg tiden for hvornår projektet skal starte. Måske har naboerne også brug for at male deres hus, så I kan forhandle en god pris af en maler? Tænk også på hvad der er rundt omkring huset; hegn, stakit, uderum etx. Har det også brug for at blive malet, er det nemmest at gøre det samtidig. 

 

2. Vælg farve


Det er altid lettere, at vælge en farve, hvis du har set den malet på et hus end at vælge udfra en lille farveprøve. Kig dig derfor omkring. Har du set et hus i en farve, der inspirerer dig? Har du allerede et grønt hus og ønsker at male det om i samme farve? Måske vil du ændre farven en nuance eller to?

Vil du have nøjagtig samme farve, som du har nu, men har glemt hvad farven hedder? Så tag et lille stykke af farven fra husets facade med til din nærmeste Nordsjö butik, så kan vi forsøge at finde ud af, hvilken farve det er. I vores butikker kan du også finde masser af farveinspiration. 

Det er også vigtigt, at tænke på hvilken farve vinduesrammerne, døre og husets eventuelle sokkel skal have.   Desse kontrastfarver skal naturligvis passe til farven på husets facade. Tænk også på at farven du vælger, skal kunne fungere fint både i sommersol og vintermørke.

 

3. Vælg hvilken slags maling du skal bruge 


Det er bedst at anvende samme slags maling, som huset tidligere er malet med. Så ved man at malingen ikke skaller af, eller har svært ved at fæstne.

Hvordan kan du vide, hvilken maling der er malet med? For at finde ud af om huset er malet med olie-/alkydmaling eller akrylmaling kan du slibe overfladen med sandpapir. Hvis malingen bliver til 'støv' er det olie-/alkydmaling. 

Hvis malingen sætter sig fast på sandpapiret, er det akylmaling. Så kan du anvende akrylmaling og evt. også alkydoliemaling. Latexmaling fæstner på en klud dyppet i T-röd. Er du usikker, så kan du altid får professionel hjælp i din Nordsjö butik

 

4. Tjek overfladen


Måske skal der repareres, eller helt byttes, nogle brædder før du begynder at male?  Løst puds skal muligvis skrabes af?  Tjek også tagrender, nedløbsrør og taget, så alt på huset er ok.

 

5. Gør et godt forarbejde


Heri ligger den største del af arbejdet. Selve malerarbejdet er det mindste. Start med at skrabe løst maling af. Umalet træ, der afgiver fibre, skal børstes med en stålbørste. Så er det tid til, at vaske facaden. Rens altid med Nordsjö grundrens, nedefra og op. Beskyt vinduer, planter og jorden med pap, inden du begynder at male. Se vores guide på hvordan du renser facaden her!

 

6. Brug det rigtige værktøj og vælg den rette pensel 


De rigtige værktøjer er faktisk vigtigere end du tror. Med de rigtige pensler, en god stige og praktisk tøj, bliver jobbet både sjovere og nemmere. Nogen gange kan det f.eks. være nødvendigt at leje et stillads eller en skylift. Sørg for at anvende pensler af høj kvalitet, det gør dit arbejde meget nemmere! Syntetiske pensler kan anvendes til vandig maling, mens naturpensler er bedst til oliemaling.  Vælg en pensel med stort og langt børstehoved, da det suger mere maling til sig og samtidig spreder strøgene bedre ud. 

Samtidig er der andre gode fif, som f.eks. et vinklet skaft eller et skaft med en lille 'hank' så penslen kan hænge på malerspandens kant m.m. Et smart tip: påfør malingen med en radiatorrulle på facaden og glat ud med en pensel bagefter. Så får du mere maling fordelt i glattere lag og det går hurtigere at male. 

 

7. Vælg den rigtige dag


Det må ikke være varmt og solrigt, men det må heller ikke regne eller være for koldt. Temperaturen skal være over 5°C, når man skal male udendørs. Hvis solen skinner for meget, tørrer overfladen for hurtigt og der kan dannes blærer i malingen. Malingens beskyttende egenskaber bliver også dårligere. Det bedste vejr til at male huset er en skyet dag med lidt vind, når døgntemperaturen er over 5 grader. 

Sådan maler du træfacaden
 

 1. Start med at sørge for at facaden er fri for skimmelsvamp, pollen og anden begroning. Nordsjö Universal Grundrens hjælper dig med at få succes.

 2. Er facaden malet tidligere, så skal du skrabe eller slibe løstsiddende maling og gråtræ væk fra overfladen.
  Impregnera sedan trärena ytor med Tinova Wood Base Oil, för att skydda mot fuktangrepp och sprickor.

 3. Hvis du skal male nyt træ, er det vigtigt at imprægnere udsatte dele af facaden, som f.eks. endetræ.
  Brug Tinova Wood Base Oil. For at få det bedste resultat anbefales det at imprægnere hele overfladen.
  Herefter skal du påføre grunder på overflader, som er imprægneret og trærene.  

 4. Vælg Tinova Primer Exterior. Den modvirker fugtangreb og gør overfladen jænv, for et glat slutresultat.

 5. Mal facaden to gange med One Supertech, One Supreme eller One Transparent.

 

Har du gjort jobbet rigtigt, behøver du ikke at male igen - før længe efter. Pas på facaden ved at rense den indimellem, så holder huset sig fint endnu længe. Tillykke med dit fine, nymalede hus og nyd slutreslutatet.  År efter år.

Farver indlæses...