Nordsjö Visualiser

Visualiser farven med det samme på væggen
Se
Färgguide

Farvelære på en nem måde

Skab den perfekte sammensætning af farver med vores enkle farveguide.

Genom att förstå hur färg fungerar kommer du ingång med dina inredningsäventyr på ett kick – allt du behöver är färghjulet.
Find ud af hvordan farvehjulet fungerer
 

Det traditionelle farvehjul er en anvendelig måde at organisere farver på, og kan hjælpe dig med at skabe en farvesammensætning når du skal indrette og farvesætte dit hjem. I hjulet vises de mest intense farver fra hver farvetone og ved at blande dem med hvidt og sort, vil du få alle de forskellige nuancer af en enkel farvetone.

Der er tre hovedkategorier af farver:

De primære farver er rød, gul og blå. Af disse farver kan du blande dig frem til alle farver i farvecirklen.

De sekundære farver: består af orange, violet og grøn. Hver og en af disse skabes ved at to primærfarver blandes. Rød og gult giver orange, blåt og rødt giver violet og blåt og gult giver grønt.

Tertiære farver skabes ved at en primærfarve blandes med en sekundærfarve. Et eksempel på en tertiærfarve er fx. lime (gult og grønt) og magenta (lilla og rødt).

Färgsättning

Med farvehjulet får du et godt hjælpemiddel til når du finde fine farvekombinationer og der findes tre hovedvarianter, som skaber forskellige følelser. Hjulet viser de mest klare farver i farvetonerne, men det er oftest de mere dæmpede farver, som anvendes fra farveskemaet.

De tre varianter er:

Monokrom farveskema anvender forskellige nuancer af samme farvetone. Disse passer rigtig godt til rum, hvor du vil skabe en rolig og afslappet stemning. Prøv fx. forskellige blå farver på vægge og detaljer for at finde en afslappende helhed.

Harmonisk eller analog farveskema anvender farver, som kan ses ved siden af hinanden i farvehjulet. Disse fungerer rigtig godt sammen i et rum. Bland blå og lilla, eller orange og røde nuancer.

Komplementær eller kontrasterende farveskema anvender farvetoner som ligger lige overfor hinanden i farvehjulet. Dette farveskema er et spændende samspil mellem forskellige farver, og afhængig af styrken på de farver du har valgt, kan du skabe en stil, som er både legende og dynamisk. Blåt ser til eksempel rigtig fint ud sammen med orange, og gult passer perfekt sammen med lilla.

Når du har forstået hvordan farvehjulet kan anvendes og husker på de almene regler, kan du eksperimentere med et bredt udvalg af farvekombinationer og skabe fantastiske farveskemaer med god tillid til dig selv og din kunnen. 

Varma och kalla kulörer

Varme og kolde farver

Hvad betyder det, når vi deler farverne op i varme og kolde farver? Når du skal indrette kan det blive spændende, at anvende begge dele som en fin kontrast. I den varme skala ligger de gule og røde farver: gulgrøn, gul, gulorange, orange, rødorange og rød, I den kolde skala finder vi de blålige og grønne farver: rødviolet, violet, blåviolet, blå, blågrøn og grøn. En rød farve kan være både varm og kold – det kommer an på om farven læner sig mod det gule eller blå. En rød farve som går mod gul, benævner vi generelt som varm, mens en rød farve som går mod den blålige side, er kold. Selv indenfor de blå farver opdeler vi farverne efter varme eller kolde farvenuancer. En blå farve som har grønt i sig, opleves varmere end en ren blå farve.  

Kulörsystem

Neutrale farver

Når vi taler om neutrale farver som varme og kolde, er det ofte med udgangspunkt i, hvordan vi selv oplever farverne. Når man indretter, har de mere dæmpede farver, oftest brug for kontraster for at gøre indretningen spændende. Både hvidt og sort er gode farvenuancer, som passer godt til forskellige neutrale farver, og dette opleves også som en sikker farvekombination. Vælg en hvid farve som opleves som hvid og ikke gul. De sorte- og gråsorte farver passer også rigtig godt til dette. Vil du have en større kontrast kan fx. okker, en mørk- eller lysrød farve samt lilla også være spændende.

Farvesystem

NCS er et velkendt farvesystem som anvendes i Norden i dag.

RAL er et standardsystem for møbel- og tekstilbranchen og findes i hele verden. Det anvendes mest af professionelle aktører.

ACC er et farvesystem AkzoNobel har udviklet og som anvendes i hele verden. AkzoNobel er en af de største producenter af maling. Nordsjö brandet er et af virksomhedens varemærker. Farvesystemet består af mere end 6.000 farver og her kan du finde mellemlaget mellem grå, beige og greige – ofte refereret til som de neutrale farver (dette stemmer dog ikke altid overens med farveteorien). Her ligger også forklaringen på hvorfor AkzoNobel kan tilbyde flere farver end andre farveudbydere, dvs. at andre har kun NCS farver at tilbyde.

Læs også: Gør indtryk med neutrale farvetoner | Nordsjo

Nordsjö anvender også flere farvesystemer udover NCS, ACC og RAL men det er kun forhandlere af Nordsjömaling med tonemaskine fra Nordsjö som har adgang til ACC farvesystemet. Find din nærmeste Nordsjöforhandlere her: https://www.nordsjo.se/sv/hitta-en-aterforsaljare

Vil du vide mere om farver? Kig her  Mørke farvetrends | Nordsjo

Hviken NCS-kode har en farve?

Eftersom farvesystemet NCS består af et færre antal farver end ACC, så kan vi tilbyde flere farver som ikke har en modsvarende farve i NCS. Det giver dig derfor en større mulighed for at vælge og finde den rigtige nuance. Hos vores forhandlere Find en forhandler | Nordsjö maling og farver | Nordsjo får du professionel hjælp til dit valg af både farve og produkt til præcis det du skal male.

Vil du lære mere om NCS-systemet? Tilmeld dig dette kursus herunder:

NCS Quick Course – Introduktion till färgkunskap (gratis)

https://ncscolouracademy.learnifier.com/sreg/57O3jLtGiaPxQboEb13bcHBAxeRAlhrmIZ_81K5nhes

Farver indlæses...