Nordsjö Visualiser

Visualiser farven med det samme på væggen
Se
Så vælger du fcadefarver

Tid til at male facaden om – vi hjælper dig med at vælge farve

Inden du skal male husfacaden om, skal du beslutte, hvilken farve du vil have. I de senere år er det blevet meget almindeligt at se grå og sorte facader - eller vælg hvid, rød eller gul.

Det er både sjovt og udfordrende at vælge farve til huset, men der er en del fælder. Vi vil her kort forsøge at forklare, hvordan de forskellige farver fungerer og opleves på udendørs facader, og komme med tips til nogle af vores anbefalede farver, som alle fungerer til udendørsmaling. Du kan få yderligere tips og råd med på vejen hos din Nordsjö-forhandler, som er ekspert i farver og maling. Allerede her vil vi dog foreslå, at du prøvemaler et bræt eller en plade og flytter rundt på denne for at se, hvordan farven virker på forskellige tidspunkter af døgnet, i forskellige vejrforhold og fra forskellige retninger.

Hvide træhus

Hvide træhus malet i farve Base White på facade, vindue og dørre, med maling ONE Super tech.


Hvid facade farve


Det kan virke nemt at vælge en hvid farve, men det er faktisk ikke så enkelt, for hvid er ikke altid hvid. En virkelig hvid farve giver en meget stærk "knaldhvid" facade, som næsten ser selvlysende ud. For at facaden kan få et naturligt hvidt udseende, skal du vælge en hvid farve, som er iblandet lidt gult og gråt.

Hvid facadefarve

Farver: Nordsjøhvid og Marmor

En neutral hvid farve kan virke en smule blålig i dagslys, og dette kan modvirkes med en smule gult og gråt, som gør, at facaden kommer til at virke ren hvid. Hvid fremhæver virkelig huset og skaber en kontrast til omgivelserne, og du kan næsten vælge en hvilken som helst farve til detaljerne, for det kan ikke gå galt. 


Grå facade farve


Grå var en almindelig farve på huse frem til slutningen af 1800-tallet, fordi man dengang boede i umalede huse, som blev istedet gråligt af vejr og vind. Denne farve er vendt stærkt tilbage de senere år. Hvis du vil have, at dit hus skal se neutralt gråt ud, skal du vælge en farveprøve med en varm grå nuance, der indeholder gult.

Grå maling
Varm grå facadefarve

Hvis du derimod gerne vil have en varm grå farve, skal du vælge en endnu varmere farve, som næste er beige. Men hvis du vælger en neutral grå farve, vil facaden ligesom med hvid synes blålig.
 

Facade Murtex maling i farve Dark Sarcelles

Facade Murtex maling i farve Dark Sarcelles


Sort facade farve


Sort er ikke en naturlig farve til facademaling i Norden med undtagelse af nogle få træhuse fra århundredskiftet. Farven er dog, ligesom grå, blevet meget populær i de senere år. Det er som med farven hvid, at sort ikke altid er sort. Det, der ofte ser sort ud, er ofte mørkegråt eller mørkebrunt. Sort eller næsten sort kan fungere på de fleste huse, men det er mest almindeligt at male farven på moderne huse, hvor den har en stor effekt og kan være med til at fremhæve arkitekturen yderligere. Sorte huse skaber en mørk baggrund, som fungerer godt med farvemættede detaljer. 

Billede over: Farven Sortgrå i malingen Nordsjö Supermatt.

Rød facade farve


Der er en lang tradition for at bruge rød facademaling, og hvis du vil have den klassiske røde farve, skal du vælge en rød farve, der indeholder en smule gult. Så får du en smuk facade, der ikke stikker alt for meget ud. Hvide detaljer til det røde er en relativt ny trend, og hvis du i stedet vælger gul, grå eller gråblå, får du en blødere kontrast, som i mange tilfælde faktisk bliver flottere. Eftersom facaden altid får en mere intens farve, end den lille farveprøve viser, skal du være forsigtig, hvis du vælger en lyserød farve. 

Vil du gerne have en smuk lyserød farve på huset, skal du vælge en lyserød farve, som er dæmpet, ikke alt for lys og en smule grumset. Desuden har lyserøde farver tendens til at fremhæve det blå på facaden, og derfor skal du vælge en farveprøve, som er en smule gullig.

 

Læs mere: Røde facade farver

Grøn facade farve


Hvis du ønsker dig et grønt hus, er det bedst at du vælger en farve, som ikke er for kraftig i sit udtryk, men istedet er en smule grumset og lidt gulliggrønn. Hvis facaden derudover skal smelte sammen med naturen, skal farven være ret mørk. Hvis du vælger en farve med for lidt gult i, kan facaden komme til at virke blålig grøn. Vær ikke bange for grøn. Der er mange forskellige nuancer af grøn, som bliver meget smukke på facaden. Til detaljerne kan du med fordel anvende rød og gul eller endda en anden grøn nuance.
 

Putsfacaden ble grøn

Blå facade farve


Blå er ikke en traditionel farve til huse i Norden og bliver let for kratig i sit udtryk til en hel facade, så hvis du ønsker et blåt hus, skal du være ekstra omhyggelig med dit farvevalg. En blågrå farve giver ofte en meget tydelig blå facade, som har svært ved smelte sammen med omgivelserne.

Moderne facade med træ og puts

Morderne facade med træ og puts. Vinduesparti i farven Sort og blå facade i farven Kjølig

Hvis facaden skal virke blågrå, skal du vælge en farve, som er neutral grå. Til detaljerne kan du med fordel bruge andre blå nuancer samt hvid. 

Pudsfacade i blå og beige farve

Pudsfacade i blå og beige farve. Facade i blå farve Blue Dusk og farve Hvidgrå i malingen Murtex

Gul facade farve


Gul er historisk set en meget populær farve, og hvis du ønsker en flot gul facade, skal du vælge en gul nuance, som indeholder en anelse rødt – ellers er der risiko for, at facaden får et grønligt skær. Vær forsigtig med klare nuancer, eftersom gule facadefarver, ligesom hvide, nemt kan virke for stærke og næsten selvlysende.

Gul facademaling

Puds facade i farve Kalksten og Nordsjöhvid

For at få en smuk gul facade skal farven på farveprøven være en smule mørk og grumset. Et gult hus kommer til sin ret med gulbrune, grå, mørkebrune eller rødbrune detaljer.

Maling af gule hus

Læs mere: Gul facadefarve

Brun facade farve


Brune huse passer godt ind i skovomgivelser. Vil du have et smukt brunt hus, skal du vælge en mørk og dyster farveprøve for at få en klar brun facade. Hvis farveprøven er brungul, vil resultatet blive mere gult end brunt, og med en rødbrun farveprøve vil facaden blive opfattet som rød.
 

Grå farve på hus
Farver indlæses...